آب مهمترین مایعی است كه به صورت حامل حشره كشها، قارچ كشها و علف كشها در سمپاشی مورد استفاده قرار میگیرد. زلالی و مقدار مواد معدنی آب؛ كارایی آفت كشها را تحت تاثیر قرار میدهد. اهمیت استفاده از آبهای تمیز و زلال برای پاشش آفت كشها به خصوص علف كشها مدت زمان زیادی است كه به اثبات رسیده است. عواملی مانند سختی آب، PH آب، میزان یون بیكربنات، كدورت آب و مواد آلی، آهن و سایر مواد موجود در آب بر كارایی آفت كشها تاثیر میگذارند.
بیشتر كشاورزان در جستجوی روشهایی جهت كاهش دفعات سمپاشی با آفت كشها و حفظ محصول از آفات هستند. كاربرد غلط و نادرست آفت كشها میتواند موجب افزایش دفعات سمپاشی، استفاده بیشتر از آفتكش، كاهش عملكرد و از دست دادن زمان مطلوب مبارزه با آفت شود. در مورد عدم تاثیر آفت كشها روی آفت دلایل زیادی وجود دارد كه از جمله انتخاب غیر صحیح آفتكش، مصرف میزان ناكافی آفتكش، مشكلات مربوط به دستگاه سمپاش، سمپاشی در زمان نامناسب یا سمپاشی در شرایط نامساعد آب و هوایی و عاملی كه اغلب نادیده گرفته میشود كیفیت آب مورد استفاده در سمپاشی آفتكش میباشد.
سمپاشی عبارت از پاشش محلول آفتكش، مواد روغنی یا گرد به مقدار معین در واحد سطح است، كه در سمپاشی صحیح لازم است كلیه سطوح هدف پوشیده از آفتكش باشد. متوسط كلی قطر ذرات آفتكش یك تا هزار میكرون میباشد. آب معمولاً ٩٥ %یا بیشتر از حجم محلول سمپاشی را در بر میگیرد و نقش مهمی را در ایجاد شرایط مطلوب جهت اثربخشی آفتكش و رسیدن آن به بافت هدف در گیاه را داراست، پارامترهای كیفیت آب مثل اسیدیته و سختی آب نقش اساسی در این فرآیند دارند.
بررسی عوامل كاهش دهنده كیفیت آفت كشها
١ -اسیدیته آب:
اسیدیته (غلظت یونهای هیدروژن) یا قلیائیت محلول با مقیاس اندازه گیری صفر تا ١٤ است. آفت كشها بطور معمول با اسیدیته ضعیف، خنثی یا قلیائیت پایین فرموله میشوند. در حالت عادی حشره كشها، علف كشها و قارچ كشها بهترین عملكرد را در آب كمی اسیدی دارند. محدوده pH مناسب آب سمپاشی بین چهار تا شش میباشد، بجز برخی علف كشها از جمله خانواده سولفونیل اوره كه در pH بین هفت تا هشت عملكرد بهتری دارند، این عامل مهم ترین نقش را در طول مدت سمپاشی در ثبات محلول سمی داشته، هرچه عدد آن بزرگتر باشد، زمان كمتری برای استفاده از محلول آفتكش حاصل در اختیار داریم زیرا سرعت تجزیه و بی اثرشدن عوامل موثر آفتكش بیشتر میشود. تاثیر pH با بالاتر رفتن حرارت آب سریع تر میشود. -هر چه pH بالاتر باشد تجزیه در آفت كشها بیشتر میشود.
١-١-تأثیر pH آب سمپاشی در پایداری آفت كشها : متأسفانه آبی كه از اغلب چاه های كشاورزی بیرون میآید (بر خلاف تصور عموم كه فكر میكنند اسیدی است) بشدت قلیایی بوده و pH آن بشدت بالاست. بررسیها نشان داده اند كه pH بالای آبی كه بمنظور سمپاشی و پركردن تانكرهای سمپاش استفاده میشود، متأسفانه موجب شكسته شدن فرمولاسیون آفتكش مورد استفاده و كاهش تاثیر آنها بر روی آفت میشود. در pH های بالاتر از هفت (آبهای قلیایی) تاثیر بسیاری از آفت كشهای ارگانوفسفات روی آفت كاهش پیدا میكند.
كاهش یافتن اثر آفت كشها در نتیجه pH بالای آب را اصطلاحاً هیدرولیز شدن یا شكسته شدن آلكالینی مینامند. آفت كشها عموما عملكرد بسیار خوبی در محلول كمی اسیدی با pH كمتر از هفت را دارند. اگر منبع آب مورد استفاده در سمپاشی pH بیش از هفت داشته باشد، میتواند بركارایی آفتكش اثر منفی بگذارد. بنابراین قبل از كاربرد هر نوع آفتكش، خواندن بر چسب آن خیلی مهم است. واكنش هیدرولیز شدن بستگی به چند فاكتور اساسی از جمله میزان حساسیت آفتكش مورد نظر نسبت به آب دارای pH بالا، مدت زمانی كه آفتكش با آب تماس دارد (بهتر است سم اضافه شده به آب سریعاً استفاده شود)، درجه حرارت محلول سم و pH خود آفتكش دارد. در pH های بالاتر از هشت، آفتكش به سرعت توسط آب هیدرولیز میشود. نكته جالب اینجاست كه به ازای هر یك درجه افزایش pH آب، میزان شكسته شدن آفتكش ده برابر افزایش پیدا میكند. برخی آفت كشها به محض اضافه شدن به آب دارای pH بسیار بالا، به سرعت تجزیه میشوند. در این شرایط، حتی قبل از شروع سمپاشی، آفتكش به یك ماده بی اثر غیر كشنده بدل میشود.
جدول یك: مثالی از نیمه عمر آفت كشها و ارتباط آن با pH
pH = ٥ |
pH = ٧ |
pH =٩ |
|
16 روز |
17 دقیقه |
10 دقیقه |
علفکش |
10 ساعت |
3 ساعت |
2 دقیقه |
قارچکش |
با ثبات |
10 روز |
24 ساعت |
حشرهکش |
نیمه عمر: تعداد روزهایی است كه با گذشت آنها نیمی از ماده موثره آفتكش در آب میشكند.
١-٢ -اثر باقی ماندن آفتكش در تانكر: مطالعات نشان داده كه باقی ماندن آفتكش در داخل تانكر بعد از گذشت چندین ساعت ممكن است تا حدود ٥٠ درصد از كشندگی آفت كشها را كاهش داده و حتی بسته به نوع آفتكش پس از گذشت ٢٤ ساعت مخلوط آفتكش داخل تانكر كاملاً روی آفت بی اثر شود. عدم نگهداری محلول آفتكش در مخزن سمپاش به مدت زمان طولانی اهمیت زیادی دارد. به طور كلی وقتی pH محلول سم در مخزن سمپاش بین سه و نیم تا شش باشد، این محلول آفتكش را در مدت ١٢ ساعت مصرف كنید. وقتی pH محلول سمی در مخزن سمپاش بین شش تا هفت باشد، برای جلوگیری از غیر فعال شدن، در مدت زمان یك تا دو ساعت مصرف آن آفتكش توصیه میشود. وقتی pH محلول مخزن سمپاش بیش از هفت باشد برای جلوگیری از غیر فعال شدن سریع آفتكش افزودن یك ماده بافر توصیه میشود.
اغلب آفت كشها در pH قلیایی بالا هیدرولیز شده و اثر خود را از دست میدهند (بجز اكسی كلرور مس و محلول بردو). هر چه آب قلیائیتر باشد، آفتكش سریعتر هیدرولیز و بی اثر میشود. برای مثال بعضی آفت كشها در pH بالای هشت، فقط ربع ساعت دوام میآورند، دیمیتوات %٥٠ اثرش را در ساعت اول از دست میدهد. در جریان سمپاشی مقداری از آب قبل از رسیدن به برگ تبخیر شده و مابقی روی برگ، بسته به دمای هوا و باد به تدریج تبخیر میشود. اغلب آبهای كشاورزی قلیائی هستند و با تبخیر، غلیظ تر و قلیایی تر میشوند. نكته دیگری كه كمتر به آن توجه میشود، وجود گرد و خاك برخاسته از خاكهای قلیائی روی برگ درختان است، در این حالت حتی اگر از آب مقطر هم استفاده شود، با رسیدن به برگ غبارآلود، قلیائی میشود.
١-٣- برای پایین آوردن pH آب مورد استفاده در سمپاشی چه راه حلهایی میتوان به كار برد؟ در بسیاری از نواحی دنیا كه كشاورزی پیشرفته و مكانیزه دارند كشاورزان قبل از سمپاشی، pHتانكر حاوی آفتكش را توسط دستگاهی بنام pH متر یا نوار سنجش اسیدیته كنترل میكنند، تا از میزان تأثیر آفتكش اطمینان حاصل نمایند. آب گل آلود دارای ذرات معلق خاك بوده و مواد آلی میتواند بر كارایی برخی از آفت كشها تاثیر زیادی بگذارد. سموم علفكش مانند پاراكوات و گلیفوزیت، اگر مدت بیش از یك ساعت در مخزن سمپاش بمانند، توسط ذرات معلق خاك غیر فعال میشوند. همانگونه كه قبلا ذكر شد، بهترین pH برای آب سمپاشی بین چهار تا شش است. یكی از راه حلها، آن است كه قبل از اضافه نمودن سم به تانكر، pH آب داخل تانكر توسط pH متر كنترل شود و در صورت وجود pH بالا، با استفاده از بافرهای (مواد شیمیایی) مخصوص، pH را به زیر هفت كاهش داده و پس از آن آفتكش را به آب اضافه كرده و سریعاً سمپاشی را انجام داد. استفاده از آب تمیز و قرار دادن فیلتر در مخزن سمپاش در فرآیند سمپاشی با آفتكش از موارد مهم در افزایش تاثیر آفت كشها میباشد. آبی كه دارای املاح كلسیم و منیزیم است میتواند تاثیر سموم علفكش گلیفوزیت و توفوردی را كاهش دهد. هم چنین اگر مقدار بی كربنات آب ازppm ٥٠٠ بیشتر باشد، بر كارایی علف كشهای ترالكوكسیدیم (گراسپ) و سیكلوكسیدیم (فوكوس) اثر نامطلوب میگذارد. آب واقعا سخت دارای ppm 6٠٠ كربنات كلسیم علفكش توفوردی را تقریبا به طور كامل در مقدار دوز مصرفی پائین غیر فعال میسازد. اگر چه با استفاده از اسیدها میتوان pH را پایین آورد، اما اغلب علاوه بر خطرات ایمنی، دقت نمیشود كه وقتی آب خنثی شد، با اندك اسید اضافه pH بصورت غیر قابل كنترل پایین آمده و روی سموم و ادوات سمپاش تأثیر منفی میگذارد.
١-٤- استفاده از بافرها: بافرها تركیبات شیمیایی هستند كه خاصیت اسیدی داشته و هنگامی كه به تانكر حاوی آب قبل از اضافه كردن آفتكش افزوده شوند، باعث پیشگیری از شكسته شدن آفتكش میشوند. بافرها تا حدی از هدر رفتن سم توسط تبخیر هم جلوگیری میكنند؛ بعبارتی اضافه كردن بافرها به محلول آفتكش در صورت پاشش روی درختان، ماندگاری بیشتری به سم داده و تا حدی از تبخیر آفتكش بر اثر حرارت خورشید جلوگیری میكنند. بافرها موجب میشوند كه pH تا حد شش كاهش پیدا كند. میزان اضافه كردن بافر بستگی به عواملی چون pH آب، حجم آب درون تانكر و میزان غلظت بافر دارد. روی برچسب بسیاری از آفت كشهای خارجی برخلاف آفت كشهای ایران درجه یا میزان هیدرولیز شدن سم در pH های مختلف درج شده است و كشاورز با توجه به درجه هیدرولیز شدن آفتكش، میتواند آفتكش را انتخاب كند. درجه هیدرولیز یا شكسته شدن سموم در آب به زمانی اطلاق میشود كه ٥٠ درصد یك سم هیدرولیز یا شكسته شود (نیمه عمر). بعنوان مثال این زمان برای دیمتوات (Dimethoate)در ٩ pH=برابر با یك ساعت است، بعبارت ساده تر در pH برابر نه، آفتكش دیمتوآت بعد از گذشت یك ساعت ٥٠ درصد خاصیت خودش را از دست داده و هیدرولیز میشود. این در حالی است كه در pH برابر با شش هیچ مشكلی برای این سم پیش نیامده و آفتكش خاصیت خودش را حفظ میكند. این مثالها لزوم استفاده از تنظیم كننده اسیدیته را برای اصلاح آب، قبل از ریختن آفتكش در مخزن روشن میسازد. تنظیمكننده اسیدیته با تركیبی ویژه از مواد بافر، بدون هیچ خطری، pH آب تانك را در محدوده مناسب تنظیم و تا زمان حضور آفتكش روی برگ از آن محافظت میكند، همچنین با مواد كمكی خاص، آثار سوء سختی آب و تبخیر آفتكش در زمان پاشیدن و روی برگ را كاهش داده و به نفوذ و پایداری آن كمك مینماید. pH مناسب در سمپاشی و محلول پاشی بین چهار تا شش است كه بیشتر آب های ایران pH بالای هفت تا نه را دارند، از این رو حتما باید از PH كنترلرها استفاده كرد، زیرا بیشترین مشكل در سمپاشی و محلولپاشی در كشور ما به دلیل رعایت نكردن این نكته بسیار ساده است. توصیه استفاده از نرم كنندههای آب درشرایط زیر: روی برچسب آفتكش توصیه شده باشد. برچسب آفتكش كیفیت آب را مشخص كرده باشد (مثال دامنه pH آبی كه با آفتكش مخلوط میشود pH بین چهار تا هفت برای حشره كشها، قارچ كشها و بیشتر علف كشها لازم است.
٢ -سختی آب: سختی آب میتواند روی آفت كشها اثر نامطلوب داشته باشد. مولكولهای كلسیم، منیزیم و تا حدی آلومینیوم، آهن و روی به مولكولهای آفتكش چسبیده و مانع نفوذ آفتكش و یا مقدار خیلی كمتری از آن داخل آفت هدف شده و یا سبب رسوب آفتكش میشود. میزان این مواد معدنی در آب برحسب PPm و یا mg/lit بیان میشود. آب نرم ١١٤-٠ ، آب تقریبا سخت ٣٤٢-١١٤ ، آب سخت ٨٠٠-٣٤٢ و آب بشدت سخت بیش از ٨٠٠ ، PPm سختی دارد.
غلظت سختی آب بصورت زیر طبقه بندی می شود :
طبقه بندی سازمان جهانی سلامت آب |
PPm قسمت درمیلیون |
نرم |
114-0 |
سخت |
342-114 |
تقریبا سخت |
800-342 |
بشدت سخت |
800< |
اضافه كردن یك تا دو درصد سولفات آمونیوم بصورت وزنی، یا ٥.8-١٧ پوند در صد گالن آب، ممكن است كارایی محصول را بیشتر كند. كودهای پایه نیتروژن شامل كودهای مایع (دارای 28% N ، 30% N ،یا (٠-٣٤-١٠ ) برای اینكار توصیه شده است. خصوصیات شیمیایی آفتكش وقتی تغییر میكند كه با یونهای بار مثبت مثل كلسیم و منیزیوم تركیب میشود. در سختی آب نقش یونهای كلسیم و منیزیوم مهمتر از سایر كاتیون هاست. سختی آب میتواند روی برخی آفت كشها تأثیر منفی بگذارد. همانطور كه در آهن رباها ، قطب های مخالف جاذبه دارند، مولكولهای با بار منفی آفتكش با مولكولهای (كاتیونها) بار مثبت آهن، كلسیم و منیزیم موجود در آب سخت بهم میچسبند. احاطه شدن آفت كشها با این مواد معدنی، مانع نفوذ آفت كشها و یا مقدار خیلی كمتری از آن به داخل هدف و یا سبب رسوب آفتكش میشود.
٢-١-سختی كربناتی و غیر كربناتی :
سختی كربناتی، بخشی از سختی آب است كه به وجود كربناتها و بی كربناتهای كلسیم، منیزیم، آهن و ... در آن مربوط است. سختی غیركربناتی، بخشی از سختی آب است كه از نمكهای انحلال پذیر دیگر مانند سولفاتها، كلریدها، نیتراتهای كلسیم، منیزیم، آهن ... موجود در آب ناشی میشود. سختی موقت و سختی دائم: سختی موقت آب، بخشی از سختی آب است كه از وجود بی كربناتهای كلسیم، منیزیم و آهن در آن ناشی میشود و میتوان با جوشاندن و یا استفاده از مواد سختیگیر آن را برطرف كرد. سختی دائم آب به وجود نمكهایی غیر از بی كربنات فلزهای موجود در آب مربوط است و با عمل جوشاندن آب از بین نمیرود، بلكه برای از بین بردن آن باید از مواد شیمیایی مناسب و یا جاذب هائی كه معمولا هزینه بالائی دارد استفاده كرد.
٢-٢-كدری: اصطلاحی است كه برای آبهایی بكار میرود كه مواد جامد شناور درون آب دیده میشوند. آفت كشها، فهرست راهنمایی دارند كه ضریب جذب سطحی خاك (KD)و ضریب جذب سطحی كربن آلی خاك (KOC) نامیده میشوند. هر دو ضریب نشانگر قدرت پیوند آفت كشها میباشند (جذب سطحی، یا چسبندگی) به ذرات خاك و ذرات معلق در آب، این پروسه، جذب سطحی ، نامیده میشود به عنوان مثال علف كشهای دارای مقادیر بالای KD با KOC در خاك گرفتار میشوند. بنابر این بیشتر شدن رسوب و مواد آلی موجود در آب ، سبب كم شدن علفكش در دسترس برای پیوند با خاك یا جذب توسط بافت گیاه میشود. مقادیر KD یا KOC میتواند از كارخانه سازنده محصول به منظور اطلاعات اختصاصی محصول و ویژگیهای فیزیكی و شیمیایی آفتكش سوال شود .
آب گل آلود، یعنی آب دارای ذرات معلق خاك و مواد آلی كه میتواند بر كارایی برخی از آفت كشها تاثیر زیادی بگذارد. برخی سموم اگر مدت بیش از یك ساعت در مخزن سمپاش بمانند مانند دی- كوات ، پاراكوات و گلیفوزیت توسط ذرات معلق خاك غیر فعال میشوند. منابع آب مانند رودخانه ها ، آب بندانها با داشتن گل و لای زیاد میتوانند اثر نامطلوب بركارایی آفت كشها بگذارند. همین اثر را هنگام سمپاشی روی گیاهان پوشیده از گرد و غبار یا بلند شدن گرد و غبار در زمان سمپاشی دارد. استفاده از آب تمیز و قرار دادن فیلتر در مخزن سمپاش در فرایند سمپاشی آفتكش از موارد مهم در افزایش تاثیر آفت كشها میباشد.
موارد جامد آب، آب دارای املاح كلسیم و منیزیم میتواند تاثیر سموم علفكش گلیفوزیت و توفوردی را كاهش دهد. هم چنین اگر مقدار بی كربنات آب از ppm ٥٠٠ بیشتر باشد بر كارایی علف كشهای تراكسیدیم و ستوكسیدیم اثر نامطلوب میگذارد. آب واقعا" سخت دارای ppm 6٠٠كربنات كلسیم علفكش توفوردی آمین را تقریبا" به طور كامل در مقدار دوز مصرفی پائین غیر فعال میسازد. عواملی مانند سختی آب، pH آب، میزان یون بی كربنات، كدورت آب و مواد آلی، آهن و سایر مواد موجود در آن بر جذب و انتقال برخی علف كشها تاثیر میگذارند. از علف كشهایی كه تحت تاثیر كیفیت آب سمپاشی قرار میگیرند، عبارتند از : سولفونیل اوره ها، توفوردی، گلیفوسیت و علفكشهایی كه دارای بنیان اسیدی ضعیف میباشند آبی كه دارای pH و سختی بالایی باشد به هیچ وجه برای محلولپاشی مناسب نیست زیرا سم و كود در این آب به خوبی حل نخواهد شد، حتی در شرایطی امكان سوزندگی نیز وجود دارد. از این رو برای پایین آوردن سختی باید از آب شیرینكن استفاده كرد و برای كم كردن pH از اسیدها كه به آنها pH كنترلر میگویند. برای اندازه گیری میزان EC و pH از دستگاه EC متر و pH متر استفاده می- شود و در روش صحیح سمپاشی بسیار اهمیت دارند.
٣ –اقداماتی كه میتوان برای اصلاح شرایط وكیفیت آب سمپاشی انجام داد:
٣-١-ذرات جامد معلق در آب: اینكه آب مورد استفاده برای سمپاشی از یك چاه و یا منبع آب سطحی باشد، وجود ذرات جامد معلق در آن میتواند منشا مشكلاتی از جمله برای دستگاه سمپاش باشد. برای رفع این مواد جامد میتوان از روش رسوب گذاری یا صاف كردن استفاده نمود. در روش رسوب گذاری آب مورد استفاده برای مدتی بلااستفاده میماند تا ذرات معلق در آن ته نشین شوند. در روش صاف كردن آب مورد نظر از فیلترهایی به منظور جداكردن ذرات جامد معلق در آن عبور داده میشود.
٣-٢-كاهش تاثیر آب سخت: كیفیت آب (سختی و pH آب) میتواند در بین منابع آب بسیار متفاوت باشد. لذا بررسی كیفی آبهای مورد استفاده برای سمپاشی بسیار ضروری است. برای این كار میتوان از آزمایشگاههای كنترل كیفی آب و یا كیتهایی كه بدین منظور در بازار وجود دارد، استفاده نمود. معمولا سازمانهای آب و یا مراكز بهداشت كیفیت آب، پایش منظمی برای اطلاع از مناطق تحت پوشش خود انجام میدهند. در این حالت میتوان بدون هزینه از اطلاعات موجود آنها برای اطلاع از كیفیت آب مورد استفاده برای سمپاشی استفاده نمود.
ادجوانت ها و سورفكتانت ها:
برای رسیدن آفتكش به محل تاثیر خصوصیاتی شامل قدرت پخش شوندگی، چسبندگی و نفوذ آفت كش به داخل بافت گیاهی و بدن آفت مهم است. مواد افزودنی(Adjuvant) تركیباتی هستند كه میتوانند در این امر موثر واقع شوند. ادجونتها به مواد افزودنی گفته میشود كه با هدف بالا بردن كارائی آفتكش یا بهبود خواص فیزیكی محلولپاشی استفاده میشوند. بر این اساس مواد افزودنی به دو گروه شامل موادی كه باعث افزایش كارائی آفتكش میشوند و موادی كه باعث بهبود و سهولت كاربرد آفتكش میشوند تقسیم میشوند.
افزودنیهائی كه موجب افزایش كارائی آفت كشها میشوند شامل خیس كنندهها و یا پخش كنندهها (spreaders/s'Wetter) ، نفوذ دهندهها (Penetrants) ،چسبانندهها (Stickers) ،تداوم بخشها (Extenders ) و مرطوب كنندهها (Humectants )هستند. افزودنیهائی كه سبب بهبود و سهولت كاربرد آفت كشها میشوند شامل اسیدی كنندهها و بافری كنندهها (buffering/Acidifying) ، اصلاح كنندههای سختی آب، عوامل ضد كف (foaming Anti) ، عوامل اختلاط پذیری (Compatibility agents) و عوامل ضد دریفت (reducing Drift ) هستند. سولفات آمونیوم: سولفات آمونیوم (AMS) برای افزایش اثربخشی علف كشها در طیف وسیعی از گونههای علفهرز به كار میرود. این واقعیت به خصوص در مورد علفكش با خاصیت اسیدی ضعیف مانند رانداپ (گلایفوزیت)، ایمازاتاپیر، ستوكسیدیم و بنتازون صدق میكند AMS با تنظیم pH باعث حداكثر انتقال علفكش در سراسر سطح برگ و گیاه میشود كه عامل این افزایش، یون سولفات و عناصر آب سخت میباشد. علاوه بر این تركیبات آمونیوم به راحتی توسط برخی از گونههای علف هرز جذب میشوند. در بیشتر برنامههای كاربردی، اضافه كردن ٢ درصد AMS در ١٠٠ گالن آب عمومیت دارد. اضافه كردن AMS به محلول اسپری باید قبل از استفاده علفكش كه دستورالعمل استفاده بر روی برچسب قید میشود، انجام گیرد. نیترات آمونیوم اوره (%٢٨ نیتروژن مایع): نیترات آمونیوم اوره با %٢٨ نیتروژن مایع باعث افزایش اثربخشی علفكش گلایفوزیت میشود. فرمهای یون نیترات مزدوج با نمك، جذب یونهای آب سخت و مولكولهای نیترات - گلایفوزیت را افزایش میدهد. با این حال تركیبات نیترات در سیستم سولفات (AMS) بدون ایجاد دافعه، به صورت نیتروژن مایع %٢٨ عمل میكنند.
٤ -نتایج و پیشنهادات
١ -اطلاعات آب منطقه خود را برای تصمیمگیری صحیح جهت استفاده یا لزوم تغییركیفیت آن بدست آورید.
٢ -آب باران در تمام مناطق دارای مناسب ترین مقادیر pH و سختی میباشد. ذخیره آن در فصول تراكم بارش درون تانك و یا استخرهای بتنی یا خاكی با پوششهای مناسب (ژئوممبران، نایلون...) جهت استفاده در ساخت محلول آفتكش و كود میتواند راهكار مناسبی در برخی از مناطق كشاورزی باشد
٣ -در صورت امكان، از آبهای نرم با pH كمی اسیدی برای سمپاشی استفاده نمایید.
٤ -محلول آفتكش را پس از آماده شدن مصرف كرده و آن را در تانك رها نكنید
٥ -آز آبهای كدر و با حرارت بالا استفاده نكنید
٦ -قبل از هر كاری توضیحات و توصیههای روی برچسب آفتكش را بخوانید. در صورت درج كاربرد اصلاح كنندهها روی برچسب موارد ذیل رعایت شود.
هنگام استفاده از نرم كنندهها یا اصلاح كنندههای آب:
٧-میزان توصیه شده و ترتیب اضافه كردن مواد را رعایت كنید.
٨ -برای كاربرد حشره كشها، قارچ كشها و اغلب علف كشها pH آب با دامنه چهار تا شش مورد نیاز است.
٩ – علف كشهای گروه سولفونیل اوره معمولا عملكرد مناسبی را در آب با pH ،هفت تا هشت دارند.
١٠ –آفت كشهائی كه كمی خاصیت اسیدی دارند (مانند توفوردی و گلیفوزیت) به شرایط آب با سختی بالا حساستر هستند.
١١ -برای پائین آوردن اسیدیته آب میتوان از مواد بافری كننده استفاده نمود. به عنوان مثال از اسید سولفوریك نیز میتوان برای پایین آوردن pH استفاده كرد. اما اغلب علاوه بر خطرات ایمنی اگر دقت لازم نشود با اندك اسید اضافه، pH به صورت غیر قابل كنترل شدهای پائین می آید.
١٢ -از اسیدهای آلی میتوان جهت پائین آوردن pH استفاده کرد، اما باید توجه نمود كه اسیدهای آلی توانائی كاهش سختی آب را ندارند.
١٣ -زمانی كه سطح آهن بیش از ppm ٢٥ است و سختی آب بعلاوه آهن بیشتر ازppm ٤٠٠ باشد، متناسب با ماده شیمیایی، به یك اصلاح كننده نیاز است.
14-سولفات آمونیم تركیبی است كه برای اصلاح سختی آب موثر است، اما باید توجه نمود كه pH آن در حد خنثی و یا اندكی اسیدی است و اثر چندانی در اسیدیته آب و نیمه عمر آفتكش ندارد. از طرف دیگر میزان استفاده از آن در مقایسه با سایر عوامل كاهنده زیاد است.
15-در صورت استفاده از سولفات آمونیوم برای اصلاح سختی آب، بهتر است، ابتدا آب سخت به صورت جداگانه با سولفات آمونیوم تیمار شود، سپس از این آب برای تهیه محلول سمی استفاده شود.
١٦ -بهترین راه اصلاح pH و سختی آب استفاده از تنظیم كنندههائی است كه بر پایه اسید سولفوریك ساخته شده اند ولی معایب آن را ندارند. این تنظیم كنندهها با تبدیل یونهای مثبت موجود در آب سخت (عمدتا یونهای كلسیم و منیزیم) به نمكهای غیر محلول یا كم محلولتر، به كاهش سختی آب كمك كرده و با توجه به پائین بودن pHخود منجر به پایین آمدن pH آب نیز میشوند.
١٧ -زمانی كه مقدار koc) ضریب جذب مواد آلی) بیشتر از ٨٠٠ است، مطمئن شوید كه آب به مقدار كافی شفاف و فاقد هر گونه ذرات جامد معلق در آن است. در این مواقع باید با روشی كه قبلا گفته شد این مواد از آب خارج شوند.